Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fritt fall - studsmatta

Årskurs: 7-9, Gymnasiet
Ämnesområde: Kraft och rörelse

Studsmattor är vanligt förekommande i våra trädgårdar och lämpar sig för så väl lek som fysikexperiment. I det här experimentet använder vi studsmattan för att illustra tyngdaccelerationen och tyngdkraftens inverkan med hjälp av en boll.

Står du still och släpper en boll faller den nedåt. Om du däremot hoppar upp i luften kommer tyngdkraften vara den enda kraften som påverkar dig och bollen.

Samma acceleration
Du och allt du håller i accelererar på samma sätt medan du är i luften. Om du håller i en boll, eller något annat med försumbart luftmotstånd, och släpper bollen under färden så accelererar den på samma sätt som du gör på grund av tyngdaccelerationen (9,8 m/s2).

(Skapat av Per Beckman och Carina Fasth.)

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om att hoppa och studsa och fysiken bakom kan du även ta del av sidan om studsmattor på Tivolifysiks hemsida och följande två artiklar:

Ta del av sidan om studsmattor på Tivolifysiks hemsida (ny flik)

Läs artikeln "Vilka krafter verkar under hoppet? Studsmattematte - fritt fall och harmonisk svängningsrörelse" (PDF, 2,9 kB, ny flik)

Läs artikeln "Free Fall and harmonic oscillators - analysing trampoline jumps" (PDF, 2,5 kB, ny flik)