Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Titta in i oändligheten

Två speglar som står mot varandra, var av en har ett titthål igenom sig. Foto.

Årskurs: 4-6, 7-9
Ämnesområde: Ljus och ljud

Om du någonsin stått mellan två speglar som varit vända mot varandra, känner du väl till den till synes oändliga raden av spegelbilder som till sist försvinner i fjärran. De här experimenten återskapar motsvarande flöden av bilder.

Material

  • Två speglar av glas eller allra helst av plast, 30x30 centimeter.
  • Någon form av hållare för speglarna, se tips nedan och se bilden ovan.

Tillverka

(15 minuter eller mindre)

Skär ett hål med diametern 2,5 centimeter nära mitten i en av plastspeglarna. Bäst resultat får du med hjälp av en hålsåg. Det går att klara sig utan hål men ett hål gör det hela mer slående. 

Om du inte bryr dig om hålet kan du också klara dig med speglar av glas i stället för av plast. Du kan till och med göra ett "hål" i glasspegeln genom att skrapa bort det reflekterande skiktet på baksidan av spegeln på ett område med ungefär 2,5 centimeter i diameter.

Ställ speglarna parallellt
Ställ speglarna med de speglande sidorna mot varandra och så att de står parallellt. Avståndet mellan speglarna kan vara vilket som helst mellan 5 och 30 centimeter. 

Du kan tillverka en hållare genom att göra ett spår av lämplig tjocklek i en träbit med måtten 2x10 x30 centimeter. Det går också att med hjälp av gummiband spänna speglarna mellan två träbitar eller stötta speglarna mellan två fulla läskburkar eller några andra tunga föremål.

Experimentet

(5 minuter eller mer)

Titta genom hålet när speglarna står med de reflekterande sidorna mot varandra. Om du inte gjort något hål tittar du bara över kanten på den ena spegel. Stick in ett finger mellan speglarna eller att placera något litet föremål där.

Om du placerat in något föremål mellan speglarna, så ser du att det blir ett återkommande mönster både när det gäller orienteringen och avståndet mellan bilderna. Föremål med olika färger på fram- och baksidan (till exempel rött och vitt) visar detta tydligt. 

Fram- och baksidan
Du ser bilder där du omväxlande ser fram- och baksidan av föremålet. Om föremålet står närmare den ena spegeln än den andra kommer bilderna att omväxlande vara nära varandra och långt från varandra. 

Bilderna kommer att se ut att vara grupperade i par med framsida alltid vänd mot framsida och baksida alltid vänd mot baksida.

Vad händer?

I strålgången nedan visar den heldragna linjen ljusstrålarnas verkliga väg. De streckade linjerna är de ljusstrålar som din hjärna uppfattar. Du kommer att se bilder överallt där de streckade linjerna skär varandra.

Schema över hur ljuset reflektera mellan speglarna och hur den optiska illusionen uppstår. Illustration.

Strålgången visar ljusstrålarna som kommer från framsidan och de som kommer från baksidan av föremålet. Efter den första reflektionen ser du en bild i var och en av speglarna där de streckade linjerna skär varandra (1). Efter den andra reflektionen ser du en andra bild i varje spegel (2) och så vidare.

När du tittar på bilderna notera att du omväxlande ser fram- och baksidan, att bilderna är grupperade i par och att en framsida alltid är vänd mot en framsida och att en baksida alltid är vänd mot en baksida. Detta stämmer med vad du kan se i speglarna.

En intressant variation
En intressant variation på experimentet är att limma två speglar på en klots av skumgummi. Speglar av storleken 15x15 centimeter fungerar bra för den här variationen om man håller dem i handen, men speglarnas storlek är inte viktig. Skumgummiklotsen bör vara så stor att speglarna kommer 5-8 centimeter från varandra.

Två speglar, var av en med två hål i, ihopsatta med hjälp av en tvättsvamp och gummiband. Illustration.

En ännu enklare version av experimentet använder bitar av en tvättsvamp med gummiband som håller samman speglarna. Använd en mjuk tvättsvamp, den billiga varianten som används för biltvätt fungerar bra. Gör ett eller två hål i en av speglarna.

Tryck ihop speglarna så att de inte längre är parallella. du kommer att se ett mönster av bilder som bildar en kurva mot oändligheten. Prova det här, du kommer att bli förtjust!

(Materialet ingår i Science Snacks och är översatt av NRCF med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco. Besök deras hemsida för mer inspiration, ny flik)