Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

LjUVa sol!

UV-pärlor i en handflatan. Foto.

Årskurs: F-3, 4-6
Ämnesområde: Ljus och ljud

Med hjälp av så kallade UV-pärlor kan man testa hur effektiva olika solskydd är. Vi kan inte se solens ultravioletta strålar (UV-strålar) men vi märker att de finns där eftersom vi blir solbrända. Med UV-pärlor kan man direkt avgöra var UV-strålarna finns, och hur man skyddar sig mot dem på bästa sätt.

Material

  • Två eller flera olika sorters solkräm. En med solskyddsfaktor 25 eller högre och en med låg solskyddsfaktor. Välj gärna en vattenfast kräm och en icke-vattenfast för jämförelsens skull.
  • Ofärgade overhead-filmer.
  • Några klädesplagg. Till exempel en T-shirt, ett par byxor och en solhatt/keps.
  • UV-pärlor. Dessa kan man köpa i butik eller on-line från sedvanliga leverantörer av skolmateriel. 
  • Eventuellt några ogenomskinliga koppar eller muggar.
  • Eventuellt extra långa piprensare.

Tillverka

Här behöver du inte tillverka något. Det enda viktiga är att du väljer en solig dag för att utföra ditt experiment.

Experimentet 

Gå ut i solen och ha med dig några UV-pärlor i fickan. Tag upp en pärla och låt solen lysa direkt mot den. Se hur färgen skiftar!

Gå in i skuggan och ta upp en ny pärla ur fickan. Ändras färgen på den också?

Observera att det är bra att använda pärlor av samma färg eftersom jämförelser då blir lättare. Vår erfarenhet är att färgskiftningarna är tydligast för de mörkaste - de lila - pärlorna.

Tre olika lager
Ta nu en overhead-film och lägg på tre olika tjocka lager av solkräm. Det tunnaste ska vara riktigt tunt. Använd en plastfilm för varje sorts solkräm du har.

Plocka fram några pärlor och lägg dem under plastfilmen med solkräm. Här är det viktigt att du är snabb så att inget solljus når pärlorna från sidan eller på vägen in under plastfilmen. 

Låt pärlorna ligga under filmen en liten stund och kika sedan på dem från sidan. Ju mindre färg på pärlorna, desto effektivare solkräm.

UV-pärlor under overhead-film med olika tjocka lager solkräm på. Foto.

Om du testar både vattenfast och icke-vattenfast kräm kan du prova att skölja av plastfilmerna med vatten - det vill säga motsvarande att bada - och se hur mycket solskydd som blir kvar.

Tycker du att det är svårt att hantera pärlor och plastfilm utan att solen lyser in från sidan kan du förvara pärlorna i en kopp eller mugg. Håll för koppen och sätt sedan plastfilmen med solkräm framför mynningen. Luta koppen så att solljuset når ner till pärlorna. Se till att solkrämen täcker hela mynningen.

Hemskt kladdigt
Solkrämen kan förstås också smörjas direkt på pärlorna, men det blir hemskt kladdigt! Resultatet kan också bli lite missvisande eftersom krämen inte tränger in i pärlorna utan ligger kvar som en vit hinna som man inte riktigt kan se igenom.

Prova nu hur bra solskydd till exempel en T-shirt är. Lägg några pärlor i T-shirten, i ett par jeans eller under en keps och notera om pärlorna får färg.

Vad händer?

Pärlorna, som normalt sett endast är svagt färgade, innehåller molekyler som reagerar på UV-strålning. Så fort de träffats av denna kan de absorbera synligt ljus och då får de färg. Pärlorna reagerar alltså som huden - fast mycket snabbare. 

Färgen försvinner igen när pärlorna inte längre träffas av UV-strålningen. Det tar längre tid för färgen att försvinna än det tar för pärlorna att få färg. Färgen är dock inte kvar så länge att man kan göra experimenten ute och sedan ta in pärlorna för närmare undersökning.

Hindrar UV-strålningen
Solkrämerna hindrar en del av UV-strålningen att nå fram genom att antingen absorbera eller reflektera strålarna. Som du ser är det viktigt att krämerna smörjs in i ett tjockt lager.

Kläder skyddar effektivare och därför bör solkräm bara användas som komplement på kroppsdelar som inte kan skyddas av kläder. Till exempel ansikte, händer och armar.

Armband av UV-pärlor på arm.

UV-pärlornas färg avslöjar hur mycket UV-strålning vi har runtomkring oss. Trä några pärlor på en extra lång piprensare och vips har du ett armband som talar om så fort du utsätts för UV-strålning.

Testa också pärlorna inomhus. Går solens UV-strålar igenom en fönsterruta? Går strålarna igenom dina solglasögon? Dina vanliga glasögon?

(Materialet ingår i Science Snacks och är översatt av NRCF med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco. Besök deras hemsida för mer inspiration, ny flik)