Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

IYPT

Vill du handleda ett gymnasiearbete i fysik och samtidigt bidra till en internationell fysiktävling? Varför inte haka på IYPT - Unga Fysikers Världstävling? 

International Young Physicists Tournament (IYPT) är en av världens största tävlingar inom fysik. Närmare ett trettiotal länder deltar och i Sverige har tävlingen mer än 15 år på nacken.

17 öppna forskningsproblem

Målet är att gymnasieungdomar inom naturvetenskapligt och tekniskt program ska få möjlighet att bedriva forskning på liknande sätt som inom högre utbildning. Det sker genom att eleverna tar sig an något av de 17 öppna forskningsproblem inom fysik som varje år publiceras internationellt av IYPT.

Ny generation

Tanken är att man genom att ställa upp teorier, utföra experiment och jämföra med tidigare forskning ska närma sig svaren på gåtorna samtidigt som man utbildar en helt ny generation av fysiker, civilingenjörer och vetenskapsmän.

För mer information om tävlingen, IYPT Swedens engagemang i gymnasiearbeten samt för att ta del av elevintervjuer med mera besök: Svenska IYPT:s hemsida (ny flik)