Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tänd ett lysrör med plasmakula

En plasmakula och ett lysrör. Foto.

Årskurs: Gymnasiet
Ämnesområde: Elektricitet

En plasmakula kan få ett gammalt lysrör att lysa  och du bestämmer själv hur stor del av röret som lyser.

Material

  • En plasmakula (finns hos flera skolmaterielfirmor).
  • Ett lysrör av äldre modell (ej LED).

Experimentet 

Tänd plasmakulan och studera mönster och färgspel inne i kulan. Rör vid kulan med fingrarna och lägg märke till förändringarna. Håll ett lysrör i handen med lysrörets ena ände i närheten av plasmakulan. Håll handen på olika avstånd från lysrörets ände.

Vad händer?

Inne i kulan finns gas under lågt tryck. Gasen är en ädelgas eller en blandning av ädelgaser. Vanliga gaser i plasmakulor är xenon eller krypton i blandning med neon. Spänningen på elektroden i mitten av kulan är några tusen volt och det är växelspänning med frekvensen några tiotals kilohertz.

En plasmakula som skjuter ut blå och lila mönster.  Foto.

Elektroner lämnar elektroden och söker sig till glaskulan som är jordad och som därför erbjuder en möjlighet till sluten strömkrets. På sin väg genom gasen joniserar elektronerna gasens atomer. När gasatomerna nästan omedelbart därefter får tillbaka elektroner från omgivningen skickas de ut ljus med en färg som är typisk för den aktuella gasen.

Föränderligt mönster

Glaset i kulan är en dålig ledare och efter ett kort ögonblick är glaset på en viss punkt så uppladdat att strömmen väljer en ny punkt i närheten. På så vis kommer mönstret i kulan hela tiden att ändra sig.

När du håller ett finger mot glaskulan ger du strömmen en bra möjlighet att i stället följa dig ner till jord och du får en kraftigt lysande slinga fram mot ditt finger.

När du håller i lysröret går strömmen först en bit i lysröret innan den går till jord. Den del av lysröret som finns mellan kulan och handen kommer därför att lysa.

Lysrör och plasmakula. Foto.

(Materialet ingår i Science Snacks och är översatt av NRCF med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco. Besök deras hemsida för mer inspiration, ny flik)