Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fritt fall - vattenflaska med hål i

Årskurs: 4-9, Gymnasiet
Ämnesområde: Kraft och rörelse

I det följande experimentet använder vi en halvfylld PET-flaska med hål i för att visa på tyngdkraftens inverkan. Så länge man håller flaskan i handen, och har korken avskruvad, rinner vattnet neråt och ut genom hålet.

Så fort man släpper flaskan accelererar den tillsammans med allt vattnet mot marken och inget vatten rinner längre ut ur flaskan. Tyngdaccelerationen får så väl flaska som vatten att accelererar nedåt med 9,8 m/s2.

Släppa eller kasta?

Det spelar ingen roll hur man släpper eller kastar flaskan. Så snart man har släppt den verkar endast tyngdkraften på flaskan och dess innehåll.

Hur kan man då veta att man kan bortse från luftmotståndet? Jo - därför att när vi har släppt flaska upphör vattnet att rinna ut..

Om det hade funnits en tillräckligt stor påverkan från luftmotståndet hade vattnet och flaskan inte accelererat så likartat. Hade luftmotståndet varit väsentligt större för flaskan än för vattendropparna hade vattnet fortsatt att rinna nedåt och ut ur flaskan.

(Skapat av Per Beckman och Carina Fasth. Inspiration från Kathy Mirakovitz vid NSTA-konferens 2012.)