Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Såpbubblor – skapa jättesåpbubblor

Kvinna som blåser jättesåpbubblor utomhus. Foto.

Årskurs: F-3, 4-6, 7-9
Ämnesområde: Ljus och ljud

Såpbubblor är fascinerande. Vad ger dem deras form? Vad får dem att finnas och försvinna? Vad beror mönster och färger i såpbubblorna på, och varför varierar de? Experimentet ger dig svar på dessa frågor.

Material 

1 deciliter diskmedel.
10 milliliter glycerin (finns till exempel på apoteket).
2,5 liter vatten.
En galje av ståltråd.
En grund balja eller en bricka. Cirka 40 centimeter i diameter.
Garn.

Tillverka

Blanda till en såplösning utifrån de tre ingredienserna i receptet. Såplösningen blir segare och bubblorna mer hållbara om lösningen får stå till sig några dagar.

Böj galjen till en ring. Låt kroken fungera som handtag och bilda 90-graders vinkel mot ringytan.

Om du lindar garn runt hela ringen absorberas såplösningen i garnet och det blir lättare att göra stora bubblor.

Såpbubblor mot svart bakgrund. Foto.

Experimentet

Fyll baljan/brickan med såplösningen och doppa ner ringen helt. Luta sedan ringen försiktigt tills den är nästan lodrät och lyft den sakta upp från brickan. Du har nu en såpyta som täcker hela ringen.

Sväng ringen genom luften så att en stor bubbla skapas. Knip av bubblan från ringen genom att vrida ringen.

Vilken form får bubblorna när de släppt? Hur rör sig bubblorna genom luften? Vilka mönster och färger kan du se i bubblorna?

Doppa ringen i lösningen och håll upp ringen utan att göra en bubbla. Vad ser du?

Såpbubbla som flyger i luften. Foto.

Vad händer egentligen?

Normalt sett gör vattnets ytspänning det omöjligt att skapa tunna vattenhinor. Diskmedlet tar dock bort en del av ytspänningen och en tunn hinna kan skapas.

En såphinna täcker alltid minsta möjliga yta. Om bubblan flyger fritt i luften kommer den att bilda en sfär eftersom sfären är den geometriska form som har minst yta i förhållande till volymen.

Färgmönsterna i ytan skapas av så kallad interferens. När ljusvågor träffar såphinnan reflekteras de (delvis) och interfererar med varandra. Det betyder att vågorna när de samverkar antingen förstärker eller försvagar varandra. Om vågor av en viss färg försvagar varandra släcks den färgen ut. 

Flicka som blåser såpbubblor. Foto,

Vitt ljus består av alla färger och om till exempel röda ljusvågor försvagar varandra ser man vitt ljus minus rött, det vill säga blågrönt ljus. Vilka färger som försvagar respektive förstärker varandra beror på såphinnans tjocklek. Eftersom tjockleken varierar, skiftar också såphinnan i alla regnbågens färger.

Du kan även använda andra redskap för att göra stora bubblor. Ett av de enklaste består av ett snöre, eller ännu hellre en bit luddigt garn, som du trär genom två sugrör och knyter ihop. Med denna anordning kan du både göra stora bubblor och forma många olika typer av såpytor.

(Materialet ingår i Science Snacks och är översatt av NRCF med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco. Besök deras hemsida för mer inspiration, ny flik)