Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Stående vågor i en ljusslinga

Årskurs: 7-9, Gymnasiet
Ämnesområde: Ljus och ljud, Våglära och optik

Vi använder en ljusslinga för att visa stående vågor med bukar och mellanliggande noder där slingan inte rör sig alls. I filmen visar vi inte grundsvängningen  - där man svänger slingan som ett hopprep - utan första, andra och tredje övertonen som har en, två eller tre noder. Stående vågor uppkommer till exempel i olika musikinstrument.

Om man använder lika lång del av slingan hela tiden kan man notera sambandet mellan frekvens och våglängd. Man får snurra fortare på slingan, alltså höja frekvensen, när den stående vågen har kortare våglängd.

I filmen har vi varvat filmade avsnitt med stillbilder tagna med lång slutartid så att bilden visar många svängningsvarv.

Välj mjuk och lätt ljusslinga

Välj en ljusslinga som är mycket mjuk och lätt för då blir den enkel att få i svängning. Lamporna bör inte spreta ut från slingan utan ligga längs med slingan.

Den uppmärksamme tittaren noterar kanske att det i vissa avsnitt av videon ser ut som att vi har en slinga med olikfärgade lampor fastän de är gulvita hela tiden. Illusionen har antagligen sitt ursprung i den relativt dåliga upplösningen på videokameran.

Stora pixlar

Pixlarna i detektorn är så stora relativt den totala ytan att det gulvita ljuset ofta bara når en del av pixeln. Om ljuset till exempel träffar den pixel-del som detekterar rött så registreras ljuset som enbart rött  och ser rött ut på filmen.

Läs mer om digitala bilder, pixlar och upplösning på HowStuffWorks (ny flik)

(Skapat av Per Beckman och Carina Fasth.)

Mer om stående vågor på YouTube:

Se film om att surfa i city från kanal i Munich, Tyskland (ny flik)

Se film om att skapa stående vågor I en vattentank (ny flik)