Gungor och fysik
Årkurs: Förskolan, F-3, 4-6
Ämnesområde: Kraft och jämvikt, Kraft och rörelse
Att gunga - den allra första lekplatsupplevelsen. Fram och tillbaka. Tyngre, lättare, tyngre, lättare. Igen och igen. Med gungans hjälp kan du väcka nyfikenhet och frågor kring hur världen egentligen fungerar när det kommer till kraft och rörelse.
Olika frågeställningar
Några förslag på olika undersökningar och frågeställningar följer nedan. Börja med att observera, känna och fundera.
Hoppa upp på gungan och tag fart. Blunda och känn växlingen mellan att vara tung och lätt. Vilka krafter verkar på dig under gungandets olika delar? När känner du dig tyngst? Lättast?
Tag med en liten spiralkanin eller spiralfjäder (slinky) på gungturen. Var under gungandet tror du att den blir längst? Kortast?
Tag med en flaska som är halvfull med någon färgad vätska, till exempel saft. Håll flaskan mot gungans botten i linje med kedjan. Hur tror du att vätskeytan kommer att stå när du gungar? Varför? Prova. Vad hände?
Om lekplatsen har mer än en gunga: Sätt två gungor i gungning. Fortsätter de att gunga tillsammans? Barn kallar ibland detta att "gunga tvilling".
Kan du själv gunga tvilling med en tom gunga? Be någon på marken om hjälp med att släppa den tomma gungan i rätt ögonblick. Går det bra även om du står upp? Kan du gunga tvilling med en kompis om en av er sitter och en av er står upp?
Fler undersökningar
Efter dessa inledande undersökningar kanske du vill prova lite mer systematiska och kvantitativa mätningar. Beräkningar och noggrannare analys av de olika försöken och fler förslag på roliga undersökningar hittar du på sidan ”Gungan som pendel”.