Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Såpbubblor - skapa konstverk med tvål och vatten

Såpbubbla som reflekterar omgivningen. Foto,

Årskurs: F-3, 4-6, 7-9
Ämnesområde: Ljus och ljud

Med hjälp av piprensare och sugrör kan du bygga tredimensionella geometriska figurer som till exempel kuber och pyramider. När du doppar figurerna i såplösning skapas fascinerande former och färger.

Material

  • Sugrör av plast.
  • Piprensare.
  • En liten hink eller annan behållare, stor nog för att dina konstruktioner ska täckas helt av såplösningen när du doppar ner dem.
  • Såplösning. Till 2,5 liter vatten använder du 1 deciliter diskmedel och 10 milliliter glycerin som kan köpas till exempel på apoteket. Såplösningen fungerar bäst när den stått några dagar.

Tillverka

Bygg geometriska former och låt de raka sektionerna utgöras av sugrör. Koppla ihop sugrören genom att trycka in en dubbelvikt piprensare i vartdera röret. I hörn, där tre sugrör möts, kan du sammanfoga dem som figuren visar. Gör till sist ett handtag av en piprensare.

Tecknad instruktion över hur sugrör och piprensare ska kopplas samman. Illustration.

Försök konstruera flera olika former, till exempel kuber och olika typer av pyramider. Se också till att få utlopp för din fantasi genom att skapa helt egendesignade figurer!

Blanda till såplösningen. Se till att du har så mycket såplösning att den helt täcker dina figurer när du doppar ner dem.

Experimentet

Flicka studerar geometrisk form doppad i såplösning. Foto.

Doppa dina konstruktioner i såplösningen och notera vilka otroliga former som såphinnorna bildar. Titta också på såphinnorna mot ljuset och notera färgspelet.

Naturen strävar efter ett tillstånd av minimal energi. Därför kommer den yta som såphinnan täcker att vara den minsta möjliga. De lustiga former som skapas inuti de tredimensionella figurerna representerar såphinnans minsta möjliga yta.

Upprepa doppandet
Ibland ändrar sig såphinnans form något när du upprepar doppandet. Detta beror på att det kan finnas flera sätt för såphinnan att minimeras.

När ljusvågor träffar såphinnan reflekteras de (delvis) och interfererar med varandra. Det betyder att vågorna när de samverkar antingen förstärker eller försvagar varandra. Om vågor av en viss färg försvagar varandra släcks den färgen ut.

Alla regnbågens färger
Vitt ljus består av alla färger och om exempelvis röda ljusvågor försvagar varandra ser man vitt ljus minus rött, det vill säga blågrönt ljus. Vilka färger som försvagar respektive förstärker varandra beror på såphinnans tjocklek. Eftersom tjockleken varierar, skiftar också såphinnan i alla regnbågens färger!

Tunna sugrör håller ihop piprensarna bättre. Försök därför få tag på den "gamla" sortens sugrör som inte är alltför tjocka.

Såpbubblor mot svart bakgrund. Foto.

(Materialet ingår i Science Snacks och är översatt av NRCF med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco. Besök deras hemsida för mer inspiration, ny flik)