Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mikrovågsugnen som labb

Grafikbild av mikrovågsugn. Illustration.

Årskurs: 7-9, Gymnasiet
Ämnesområde: Energi

Med hjälp av en mikrovågsugn kan du utföra en rad intressanta och spektakulära experiment. Det är dock viktigt att genom hela försöket tänka på säkerheten så att det inte uppstår splitter- eller brännskador. Släpp inte eleverna för fria utan demonstrera experimenten själv och förklara riskmomenten noga. 

Full effekt
Experimenten ska utföras på full effekt. Ha därför alltid ett glas med vatten i mikron. Vattnet är till för att absorbera energi. Vi har provat försöken nedan utan missöden men vi ger ingen garanti för att mikrovågsugnen "håller". 

Testa följande och ställ dig frågan: Vad händer då man värmer?

  • Häll ett par milliliter vatten i en ballong och knyt åt. Lägg in ballongen i mikron och sätt på full effekt. Var försiktig! 
  • Lägg in en vindruva på en tallrik. Öppna eventuellt upp den lite i "botten". Full effekt. 
  • Skär upp en vindruva men låt den hänga ihop lite i skalet. Full effekt.

För mer inspiration:

Läs artikel i Fysikaktuellt (sida 18-19): GOD FYSIK - Mikrovågor och choklad (ny flik)
Besök hemsidan “Fun with Grapes - A Case Study” (ny flik)
Besök hemsidan “UNWISE MICROWAVE OVEN EXPERIMENTS” (ny flik)

Fler tips:

Mikrovågsugnens bruksanvisning brukar vara en god hjälp på elevnivå i grundskolan.

Kursboken ”Fysik: naturvetenskapsprogrammet. Kurs B" (Ölme, Zetterberg med flera, Liber, 1996) har ett par bra sidor med både teori och förslag på experiment med mikron.