Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vakuumförsök

Vinpump med tillhörande kork

Årskurs: 4-6, 7-9
Ämnesområde: Kraft och rörelse

En vinpump är en vakuumpump som avlägsnar luften ur en delvis tömd vinflaska för att innehållet inte ska försämras så fort. Pumpen ger emellertid ett så bra vakuum att den är användbar för flera enkla vakuumförsök. 

En vakuumburk
Som vakuumkammare kan man använda en vinflaska eller användas en vakuumburk, en så kallad ”Food Saver” eller "Coffee Saver". Helst från samma tillverkare som pumpen så att de passar ihop. Du kan även göra en burk själv genom att borra ett hål i locket på en någorlunda stor glasburk med metallock.

Marshmallows i vakuum

Marshmallows sväller påtagligt när luften i burken evakueras. Med burken drygt halvfull från början blir det trångt när ett bra vakuum skapats i burken. Om du använder en vinflaska och har svårt att få ner marshmallows genom flaskhalsen - klipp dem i två delar!

Burk med marshmallows utan lock. Foto.

Bilderna visar dels hur det ser ut vid normalt lufttryck, dels efter att luften pumpats ut med vinpumpen.

Burk med lock där luften pumpats ut och svällt. Foto.

Vad händer?

Förklaringen till att marshmallows sväller är att bitarna består av ett stort antal luftfyllda blåsor. När trycket utanför blåsorna sjunker expanderar luften inne i blåsorna och godiset sväller. 

En del av blåsorna spricker när de är uppsvällda så när luften åter släpps in i burken blir godisbitarna mindre än vad de var från början. Försöket lyckas därför bäst med nya färska bitar.

Fler varianter
Komplettera gärna experimentet med att testa andra typer av godis och föremål. Slutsatsen blir då att föremål som i likhet med skumgodiset består av luftfyllda blåsor kommer att svälla, övriga förblir opåverkade.

Det klassiska "Gräddbullförsöket" går också utmärkt att utföra med vinpumpen som vakuumpump. På en chokladöverdragen gräddbulle blir resultatet bäst om chokladskalet först krossas. Detta gör det lättare för gräddbullen som helhet att svälla.

Blås upp en ballong med vinpumpen

Genom att evakuera luften runt om en delvis uppblåst ballong kan man blåsa upp den helt. Blås först upp ballongen ett par gånger i förväg för att töja ut den. Annars kan det hända att det låga trycket i vakuumburken inte är tillräckligt för att "blåsa upp" ballongen på grund av motståndet i ballongmaterialet.

Blås sedan upp ballongen delvis och placera den i vakuumburken. Antingen en egentillverkad eller en "Food Saver".

Vakuumburk med delvis uppblåst ballong i. Foto.

Bilderna visar en ballong dels med normalt tryck i burken, dels efter att den svällt upp genom att luften sugits ut.

Vakuumburk där luften pumpats ut och ballongen blåsts upp helt. Foto.

Sugröret som syns i bilden har som uppgift att ge en förbindelse mellan övre och nedre delen av burken. Den svällande ballongen stänger annars av burkens nedre del så att luften där inte kan pumpas ut.