Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Se fläcken försvinna

Kvinna som tittar på ett papper med en färgad fläck genom ett transparent papper. Foto.

Årskurs: 4-6, 7-9
Ämnesområde: Ljus och ljud

Nu ser du den - nu är den borta! Det här experimentet förklarar varför en suddig, färgad fläck utan skarpa kanter ser ut att blandas upp med färgerna runt omkring och försvinna.

Material

  • Rosa papper, 1 ark.
  • Blå pappersfläck (cirka 2-3 centimeter i diameter).
  • Transparent ritpapper eller smörpapper eller annat, delvis genomskinligt, papper.

Tillverka

(5 minuter eller mindre)

Gör en fläck med diametern 2-3 centimeter av det blå pappret och placera den mitt på det rosa pappret. Titta på fläcken genom det transparenta ritpapperet. Håll ritpapperet ett stycke från det rosa pappret så att du ser den blå fläcken som en svagt blåfärgad fläck mot den skära bakgrunden.

Experimentet

(15 minuter eller mer)

Fixera en punkt nära den suddiga fläcken, stirra på punkten en kort stund utan att röra ögonen eller huvudet. Den blå fläcken kommer gradvis att försvinna in i den rosa färgen. Så snart du rör ögonen eller huvudet ser du att den blå fläcken syns igen. Prova också med andra färgkombinationer.

Vad händer?

Även om du inte är medveten om det rör sig alltid ögonen i små ryckiga rörelser. Varje gång ögonen rör sig tar de emot ny information som de skickar vidare till hjärnan. Du behöver hela tiden denna nya information för att kunna uppfatta föremål.

Dina ögon rör sig också hela tiden när du tittar på den blå fläcken men färgändringen vid kanten av fläcken (som du ser suddigt genom det transparenta ritpapperet) är så gradvis att dina ögon inte kan uppfatta skillnaden mellan en punkt och punkten strax intill. 

Ingen ny information
Dina ögon får därför ingen ny information och bilden av den blå fläcken försvinner. Om den blå fläcken haft en skarp kant hade ögonen omedelbart observerat skillnaden mellan det blå och det rosa under de snabba rörelserna och du hade hela tiden sett fläcken.

Du lägger nog märke till att även om den blå fläcken försvinner så syns allt annat i synfältet klart. Det beror naturligtvis på att allt annat har tydliga kanter.

(Materialet ingår i Science Snacks och är översatt av NRCF med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco. Besök deras hemsida för mer inspiration, ny flik)