Parabolspeglar ger verklig bild
Årskurs: 4-6. 7-9, Gymnasiet
Ämnesområde: Ljus och ljud, Våglära och optik
Med hjälp av två konkava speglar skapar du bilder så verkliga att du kan ta på dem!
Material
- Parabolspeglar. Finns i handeln och hos återförsäljare av lärmaterial.
- Laserpekare. Finns i elektronikhandeln.
Tillverka
Ingen tillverkning behövs.
Experimentet
Det finns några olika varianter av prylar som är försedda med parabolspeglar. Somliga har ett litet föremål (en gris, en startknapp etcetera) fast monterat i bottnen.
Ibland ska du själv placera ett föremål på botten av den undre spegeln. Hur som helst kommer du att se att föremålet avbildas tredimensionellt mitt i hålet i den övre spegeln. Försök ta på bilden!
Vad händer?
Det du ser är en bild som skapas av de båda likadana speglarna. Föremålet avbildas först i den övre och sedan i den undre spegeln. Avstånden är anpassade så att föremålet befinner sig strax innanför den övre spegelns brännpunkt.
De båda speglarnas mittpunkter - hålet i den övre spegeln - befinner sig på precis en brännvidds avstånd. Därför hamnar den slutliga bilden i hålet i den övre spegeln. (Ska man vara petig så är det i verkligheten strax ovanför hålet.)
Man kan se det som att ljus som lämnar varje punkt på föremålet samlas till en bild i hålet. Figuren nedan kanske kan hjälpa till med förståelsen!
Bilden som skapas kallas för en verklig (reell) bild eftersom ljuset som bygger upp bilden faktiskt passerar läget där bilden befinner sig. Jämför till exempel med den bild som skapas i en helt plan spegel. Den bilden är inte verklig utan kallas virtuell eftersom den ligger "bakom" spegeln - ett läge där inget ljus passerar.
För att ytterligare förstärka intrycket av försöket kan man ta en laserpekare och lysa på bilden. Häftigast är om man lyser på kanten (sidan) av bilden. Då ser man hur ljuset reflekteras just på kanten av bilden - eller?
Föremålets kant träffas
Det som händer är att du, när du lyser på bilden, lyser ner i en riktning mot speglarna som är sådan att ljusstrålen till slut träffar föremålets kant. Och om det finns en ljusfläck på föremålets kant så finns det ju också en på bildens kant!
Kika gärna ner på föremålet när du lyser på bilden. Då kan du också lätt avgöra om bilden är vänd åt samma håll som föremålet. Är den det?
(Materialet ingår i Science Snacks och är översatt av NRCF med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco. Besök deras hemsida för mer inspiration, ny flik)