Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kalejdoskop att trä över huvudet

Poike som håller triangulärt kalejdoskop stort nog att trä över huvudet. Foto.

Årskurs: 4-6. 7-9
Ämnesområde: Ljus och ljud

I grunden är ett kalejdoskop en triangel av speglar som visar hundratals bilder av det som placeras inuti triangeln. I det här experimentet får du bygga ett kalejdoskop som du kan trä över huvudet och även fritt forma till andra former och vinklar.

Material

  • Sex speglar, cirka 30x30 centimeter. Använd gärna plastspeglar som är ofarligare och som väger betydligt mindre än speglar av glas.
  • Vävtejp
  • Tre bitar kraftig wellpapp, 30x60 centimeter. Alternativt masonitskivor.

Tillverka

Lägg de sex speglarna, med baksidan uppåt, i rad som bilden nedan visar. Tejpa ihop speglarna med vävtejpen (de mörka banden på bilden). Lämna mellanrum mellan speglarna så att speglarna kan vikas med tejpen som gångjärn. Tejpa också över alla vassa kanter.

Teckning av hur de sex speglarna ska sammanfogas med vävtejp. Illustration.

Vik den ena långsidan på varje wellpappbit så att du får en liten ficka längst ner.

Tejpa ihop wellpappbitarna till en liksidig triangel med sidorna 60 centimeter och med den invikta långsidan på insidan. Vik ihop raden av speglar så att de också bildar en liksidig triangel med sidan 60 centimeter. Ställ speglarna i fickorna i wellpapptriangeln så att speglarna är vända in i triangeln.

Två figurer över hur man sammanfogar wellpappen och infogar speglarna till en liksidig triangel. Illustration.

Experimentet

Trä kalejdoskopet över huvudet. Du kommer att se hundratals ansikten. Tag ut speglarna ur wellpapptriangeln och ställ dem på bordet. Ställ speglarna så att de bildar andra geometriska former. Till exempel en kvadrat eller en sexhörning. Placera ett föremål inuti speglarna och studera bilderna.

Vad händer?

I ett kalejdoskop ser du reflexioner av reflexioner. Se även experimenten ”Kalejdoskop och hörnreflektor” och ”Titta in i oändligheten” som behandlar samma tema.

(Materialet ingår i Science Snacks och är översatt av NRCF med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco. Besök deras hemsida för mer inspiration, ny flik)