Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Omöjliga stapeln (film)

Årskurs: F-3, 4-6, 7-9, Gymnasiet
Ämnesområde: Kraft och rörelse

Experimentet handlar om att hitta tyngdpunkten. Om man staplar på rätt sätt, kan böckerna eller klossarna staplas så att översta klossen hamnar helt utanför understa klossen.

Vad är tyngdpunkt?

Tyngdpunkten är den punkt där man kan tänka sig att ett föremåls hela massa är samlad. Att tänka ut var tyngdpunkten befinner sig är ofta inte så lätt. Men för föremål som kuber, rätblock eller bollar är tyngdpunkten precis där man känner att den borde vara - i mitten av föremålet!

Askarna i bilden nedan hänger alldeles för långt utanför bordskanten och man tycker att de borde falla. Men tyngdpunkten är flyttad genom att det ligger tunga batterier i lådornas ena ände - och så länge tyngdpunkten är över bordsskivan ligger askarna kvar.

Två askar som hänger ut över en bordskant. Den ena med locket på och den andra med locket av så att man ska se batteriet som är placerat i ena änden för att förskjuta tyngdpunkten. Foto.

I tidiga skolår

I tidiga skolår utgör försöket ett exempel på balans. Inspiration till fler figurer som balanserar på "omöjliga" vis finns på nätet. Se exempelvis länken nedan där du hittar instruktioner till hur man tillverkar en svävande pappersfjäril.  Prova att balansera fjärilen på fingret eller en penna.

Besök Enchanted Learnings hemsida och ta del av experimentet: Butterfly Balancer Craft (ny flik)

Från 9-10 års ålder kan man göra systematiska undersökningar av var föremål har sin tyngdpunkt. Klipp exempelvis till olika figurer av kartong och balansera dem på ett finger. Eller knuffa ut dem över en bordskant. Figurerna faller precis när deras tyngdpunkt passerat utanför kanten. Var har en ring sin tyngdpunkt?

I högstadiet

I högstadiet och senare när begreppet vridmoment har introducerats kan man lista ut hur böckerna, brickorna eller klossarna ska placeras i det aktuella experimentet. Vilket är lite klurigt.

Den första klossen kan skjutas ut till precis innan halva är utanför. De två översta kan skjutas ut en fjärdedels klosslängd, de tre översta en sjättedels och så vidare. Villkoret är hela tiden att vridmomentet runt klossarnas sammanlagda tyngdpunkt ska vara noll. 

(Skapat av Per Beckman och Carina Fasth.)