Gymnasiearbete
I gymnasieskolan krävs det idag att varje elev genomför ett godkänt gymnasiearbete för att få sin gymnasieexamen. För elever på ett högskoleförberedande program står det på Skolverkets hemsida att gymnasiearbetet ska visa att eleven är redo för högskoleförberedande studier. Med arbetet ska eleven knyta ihop sina studier på sitt program.
Inspiration och stöd kring gymnasiearbeten
Unga Forskare
Utställningen Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt som rör naturvetenskap, teknik och matematik. Alla projekt är välkomna, och eleverna anmäler sig innan projektet är klart. För lärare är Utställningen Unga Forskare ett perfekt verktyg för att hjälpa ens elever att nå målen i gymnasiearbetet. Läs mer på https://ungaforskare.se/larare/gymnasiet/ och https://ungaforskare.se/utstallningen/
Unga Forskare har också en hemsida med skolmaterial, bland annat projektidéer, inspirationsmaterial, mallar och verktyg för gymnasiearbetet: https://skolmaterial.ungaforskare.se/ välj "Gymnasiearbetet" i menyn "Gymnasiekurs".
Observationer med SAAF:s fjärrteleskop
Svensk AmatörAstronomisk Förening har flera förslag på observationsprojekt som kan vara lämpliga som gymnasiearbete:
International Young Physicists's Tournament (IYPT)
De problem som skapas varje år för fysiktävlingen International Young Physicists's Tournament (IYPT) kan bli en fin inspiration eller utgångspunkt för gymnasiearbete. Eleverna behöver inte svara på frågeställningen helt och hållet men de kan exempelvis planera och genomföra experiment kopplade till frågeställningen - det blir ju väldigt mycket fysik och systematiskt arbete även där.
Vetenskapens hus
Elever kan ansöka om att få genomföra sitt gymnasiearbete med Vetenskapens hus.