Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Gymnasiearbete

I gymnasieskolan krävs det idag att varje elev genomför ett godkänt gymnasiearbete för att få sin gymnasieexamen. För elever på ett högskoleförberedande program står det på Skolverkets hemsida att gymnasiearbetet ska visa att eleven är redo för högskoleförberedande studier. Med arbetet ska eleven knyta ihop sina studier på sitt program.

Inspiration och stöd kring gymnasiearbeten

Unga Forskare

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt som rör naturvetenskap, teknik och matematik. Alla projekt är välkomna, och eleverna anmäler sig innan projektet är klart. För lärare är Utställningen Unga Forskare ett perfekt verktyg för att hjälpa ens elever att nå målen i gymnasiearbetet. Läs mer på https://ungaforskare.se/larare/gymnasiet/ och https://ungaforskare.se/utstallningen/

Unga Forskare har också en hemsida med skolmaterial, bl a projektidéer, inspirationsmaterial, mallar och verktyg för gymnasiearbetet: https://skolmaterial.ungaforskare.se/ välj "Gymnasiearbetet" i menyn "Gymnasiekurs".

Observationer med SAAF:s fjärrteleskop

Svensk AmatörAstronomisk Förening har flera förslag på observationsprojekt som kan vara lämpliga som gymnasiearbete:

Vetenskapens hus

Elever kan ansöka om att få genomföra sitt gymnasiearbete med Vetenskapens hus: