Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Reflektion i juletider

Två ljus i en adventsljusstake vars lampor reflekteras i ett fönster. Foto.

Årskurs: 4-6, 7-9
Ämnesområde: Ljus och ljud

Julen är en tid för reflektion. Adventsljusstaken i fönstret säger till exempel mycket om dina fönster och om hur ljuset reflekteras.

Material

  • Adventsljusstake
  • Fönster

Experimentet

Observera spegelbilden av adventsljusstakens lampor i fönstret när det är mörkt ute. Vad ser du?

Vad händer?

Att ljuset från den tända adventsljusstaken reflekteras i glaset i fönstren är ingen överraskning. Men det finns information att hämta från spegelbilderna.

Spegelbilderna avslöjar direkt om fönstret är ett två- eller treglasfönster. Det är bara att räkna spegelbilderna. Bilden ovan visar ett tvåglasfönster. Studerar man spegelbilderna närmare ser man att de är dubbla så det finns egentligen fyra spegelbilder av varje glödlampa.

Ny gränsyta
En glasruta reflekterar en liten del av ljuset som träffar glasytan. Det ljus som kommer in i glaset träffar en ny gränsyta mellan glas och luft när det ska lämna glaset igen. 

Vid denna gränsyta sker en ny reflexion som är lika effektiv som den första. En glasruta är bara några millimeter tjock så spegelbilderna från glasets båda ytor ligger mycket nära varandra och överlappar varandra till största delen.

Druknar i ljus
Det kan tyckas som om reflexerna i fönstret endast uppträder om det är mörkt ute. Reflexerna finns alltid men eftersom de är ljussvaga, det mesta av ljuset går ju genom glaset, så drunknar de i allt annat ljus som finns utanför fönstret.

(Materialet ingår i Science Snacks och är översatt av NRCF med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco. Besök deras hemsida för mer inspiration, ny flik)