Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Elektrisk loppcirkus

Två flickor provar den elektriska loppcirkusen. Foto.

Årskurs: 4-6, 7-9, Gymnasiet
Ämnesområde: Elektricitet

Du har säkert märkt att vissa dagar, särskilt på vintern, slår det gnistor om ditt hår när du kammar dig. Detta fenomen kallas statisk elektricitet och ligger också bakom att det går att fästa uppblåsta ballonger på väggar och i tak genom att gnida dem mot håret. I detta experiment får du se hur den statiska elektriciteten får småbitar av flera olika material att hoppa!

Material

  • En genomskinlig plastskiva, några millimeter tjock, cirka 30x30 centimeter.
  • En bit ylletyg eller päls.
  • Fyra hållare, 2-5 centimeter höga, att lägga plastskivan på. Till exempel trådrullar, legobitar, platta konservburkar etcetera.
  • Ett stort vitt papper (A3).
  • Småbitar av olika material. Exempelvis julgransglitter, riskorn, puffat ris, torkade kryddor (basilika, timjan etcetera), små bitar av cellplast/frigolit.

Tillverka

Lägg pappret på bordet. Ställ hållarna på pappret och lägg plastskivan ovanpå. Lägg småbitar av olika material under skivan.

Experimentet

Ladda upp plastskivan genom att gnida den kraftigt med ylletyget. Se hur "lopporna" hoppar! Prova att ladda plasten genom att gnida med andra material - papper, bomull med flera. Prova också med att ha plastplattan på olika höjd över pappret.

Vad är det som händer?

Både plastskivan och småbitarna är från början oladdade, det vill säga elektriskt neutrala. När du gnider plastskivan med ylletyget ger tyget ifrån sig negativ laddning och plattan blir negativt laddad.

Detta påverkar i sin tur småbitarna så att de negativa laddningarna i dessa drar sig så långt bort från plattan som möjligt. Den del av bitarna som är närmast plattan blir alltså positivt laddad.

Hoppar uppåt
Eftersom positiva och negativa laddningar dras mot varandra kommer småbitarna nu att hoppa upp mot undersidan av plastskivan.

När de kommer i kontakt med plasten neutraliseras en del av laddningen. Det vill säga att den positiva delen av småbitarna får ta emot en del av plastskivans negativa laddning. Det betyder att småbitarna som helhet nu får ett överskott av negativ laddning.

Faller neråt
Då både plastskivan och småbitarna är negativt laddade kommer de att stöta bort varandra och småbitarna faller ner mot pappret. Processen upprepas sedan. Speciellt om du fortsätter att ladda plastskivan genom att gnida med ylletyget.

(Materialet ingår i Science Snacks och är översatt av NRCF med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco. Besök deras hemsida för mer inspiration, ny flik)