Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Heliumballong i bilen

Årskurs: 7-9, Gymnasiet
Ämnesområde: Kraft och rörelse

I det här experimentet tar vi med en heliumballong på en åktur. När man gasar åker ballongen framåt och när man bromsar åker den bakåt. Precis tvärtemot allt annat man har i bilen!

Vad händer?

När man gasar trycks saker bakåt. Luften i bilen, som mest består av kväve, är tyngre än heliumet i ballongen och trycks bakåt mer. Den lättare heliumballongen hamnar då främst i bilen. När man bromsar åker luften i bilen framåt och den lätta ballongen hamnar bak i bilen.

Konstgjord tyngdacceleration
Man kan även tänka så här: Släpper man en heliumballong åker den uppåt genom den tyngre luften i enlighet med Arkimedes princip. När man gasar skapar bilens acceleration en konstgjord tyngdacceleration inuti bilen som pekar bakåt istället för nedåt. Det är denna kraft som får den lättare ballongen att, i enlighet med Arkimedes princip, röra sig framåt.

Vanligt ballong
På The Naked Scientists hemsida hittar du en film med tillhörande experiment där man jämför hur en heliumballong och en vanlig ballong beter sig i en bil som rör sig.

Gå till The Naked Scientists hemsida: Mobile Party! - Helium Balloons in Cars (ny flik)

(Skapat av Per Beckman och Carina Fasth.)