Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Svensk lärarkurs på CERN

Varje år hålls Svenska Lärarkursen på CERN. Programmet innehåller föreläsningar, studiebesök och hands-on workshops som ger en introduktion till och senaste nytt inom dagens partikelfysik, kosmologi och angränsande fält. Kursen äger vanligtvis rum på hösten, vecka 44.

Länk till mer information om den svenska lärarkursen på CERN:s hemsida (ny flik)

Gratis kurs

Kursen är gratis och ges delvis på svenska och delvis på engelska. Den riktar sig i första hand till gymnasielärare men högstadielärare kan också delta. Deltagarnas skolor står dock för resa (bokas individuellt), kost och logi. Max 25 deltagare vid varje kurstillfälle.

Populära studiebesök

Så här skriver Mattias Andersson som var med på lärarkursen 2014:

"Man får flera föreläsningar i partikelfysik, acceleratorfysik, om detektorerna, om CERN:s organisation och historia. Men det skulle man i princip kunna få i Sverige. Det bästa med att komma dit är studiebesöken! Vi fick besöka kontrollrummet, protonkällan, magnetlabbet och antimaterialabbet. Vi fick till och med åka ner djupt under marken och besöka ALICE-detektorn som var öppen för underhåll. Det är en resa man inte glömmer. Föreläsarna är mycket bra och de svarar mer än gärna på alla frågor man har, dumma eller inte. De ser lärare som deras viktigaste instrument för att sprida information och kunskap om sin forskning."