Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Magnetfältets slut

Hand som håller en ihopsatt wellpappbit där det hänger gem på undersidan attraherade av en magnet ovanpå wellpappen. Foto.

Årskurs: Gymnasiet
Ämnesområde: Elektricitet och magnetism

Material

  • Rund eller rektangulär magnet (en eller flera).
  • Två bitar wellpapp eller annan styv papp. Cirka 5x7 centimeter.
  • Två pinnar eller blyertspennor.  Cirka sju centimeter långa med tjockleken sex millimeter. Om dina magneter är svaga bör pinnarna vara tunnare.
  • Några gem eller små spikar.
  • Träpinne, sugrör eller annat material som inte är metall.
  • Remsa av metall eller en smörkniv.
  • Varmlimspistol, dubbelhäftande tejp eller gummiband.

Tillverka

Sätt fast pinnarna på den ena biten wellpapp nära kanterna så att du får mest utrymme för experimenten.  Sätt fast den andra biten wellpapp på pinnarna så att du får en wellpapp-pinne-wellpapp sandwich.

Limma fast magneten på wellpappen med varmlim eller sätt fast den med gummiband alternativt dubbelhäftande tejp. Bäst resultat får du om magneten monteras nära kanten.

Experimentet

Lyft upp gemen eller spikarna till undersidan av sandwichen, ett åt gången. Studera vad som händer. Gemen kommer att dras till magneten som sitter på ovansidan och hänga ner från undersidan. 

Om det inte fungerar så är magneten för svag, pappen eller pinnarna för tjocka. Problemet kan lösas med en extramagnet ovanpå den andra. (Se foto nedan).

Fördelar sig självt
Studera vad som händer efterhand som du sätter dit fler gem. Om du sätter dit dem försiktigt kommer de att bli jämnt fördelade av sig självt. 

Sätt in träpinnen mellan wellpappbitarna och rör den fram och tillbaka. Notera vad som händer. Gemen bör inte påverkas alls. 

Sätt nu in metallremsan i sandwichen och rör den från sida till sida. Denna gång bör gemen falla ner. Prova med olika metaller och notera hur de påverkar.

Två bilder - en som visar hur gemmen hänger kvar när en träpinne används och en bild av hur gemmen istället lossnar när metall förs in mellan wellpappbitarna. Foto.

Vad händer?

Magnetfältet (fältlinjerna) från magneten passerar genom pappen, luften och träpinnen. Material som dessa låter fältlinjerna passera obehindrat.

Metallremsan fungerar som en avskärmning av magnetismen. Fältlinjerna som kommer från den ena magnetpolen passerar inte genom metallremsan. I stället samlas de in av metallremsan och går tillbaka till den andra magnetpolen.

Fysiker beskriver de magnetiska krafterna med fältlinjer. Med hjälp av en kompass kan du följa linjerna eftersom kompassnåen riktar in sig i fältlinjernas riktning. 

Hand som det ligger en kompass i. Foto.

Järnfilspån vill också lägga sig i samma riktning som fältlinjerna. Genom att försiktigt strö järnfilspån på ett papper som ligger ovanpå en magnet, eller flera magneter, kan du få en bild av fältlinjerna. Experimentet fungerar ännu bättre på en genomskinlig overheadfilm. 

Från nord till syd
Fältet definieras som linjer från magnetens nordända som går till sydändan. En magnets fältlinjer påverkar magneter eller järnfilspån med en viss kraft. 

Om det inte finns några fältlinjer så finns det inte heller någon kraft. Resultatet blir att magnetismen skärmas av.

(Materialet ingår i Science Snacks och är översatt av NRCF med tillstånd av The Exploratorium, San Francisco. Besök deras hemsida för mer inspiration, ny flik)