Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Wallenbergs fysikpris

Wallenbergs fysikpris (tidigare Skolornas fysiktävling) är en tävling som anordnas av Svenska Fysikersamfundet med ekonomiskt stöd från Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

Tävlingen riktar sig till elever i årskurs 2 och 3 på gymnasiets naturvetenskaps- eller teknikprogram (eller annat program med fysik).

Kvalificeringstävling

Tävlingen består av en kvalificeringstävling och en finaltävling. Kvalificeringstävlingen äger rum på respektive gymnasieskola. Tävlingen sker individuellt men priser delas också ut till bästa skollag. Varje skolas tre bästa deltagare utgör skolans lag.

En resultatlista publiceras som presenterar de tio vinnande skolorna samt de 15-18 elever som fått högst poäng och gått vidare till finalen. De fem bästa i kvalificeringstävlingen får även representera Sverige i den europeiska fysikolympiaden (EuPhO).

Finaltävling i Estland

Eleverna som går vidare till finalen 2023 får åka till Göteborg i mars för en fysikvecka där bland annat några av de experimentella finaluppgifterna görs. Resten av finaluppgifterna utförs i Tallinn, Estland, i april vid en nordisk-baltisk fysiktävling (Nordic-Baltic Physics Olympiad). De fem bästa i finaltävlingen får sedan representera Sverige i den internationella fysikolympiaden (IPhO) där cirka 80 länder brukar delta.

Wallenbergs fysikpris 2023

  • Kvalificeringstävling (till och med 26 januari 2023).
  • Finaltävling (Göteborg, 13-17 mars, och i Tallinn, Estland, 13-16 april).
  • Europeisk olympiad (7th EuPhO, 16-24 juni, i Hannover, Tyskland).
  • Internationell olympiad (53rd IPhO, 10-17 juli, i Tokyo, Japan).