Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

CanSat

CanSat är en tävling inom rymdteknik, rymdfysik och astronomi  som den europeiska rymdorganisationen, ESA, står bakom. Syftet är att öka mängden rymdrelaterade ämnen i klassrummen på högstadie- och gymnasienivå.

För att ge lärare och elever bättre förutsättningar för att kunna delta i tävlingen har Astronomisk Ungdom med stöd av Rymdstyrelsen tagit fram ett lärarmaterialet efter en modell framtagen av ESA .

Bygg en rymdsond

Målet med materialet är att lärare ska få utökade kunskaper om rymdapplicerad programmering, elektronik, teknik och fysik. Den röda tråden i de fyra laborationerna är att eleverna ska kunna bygga en egen CanSat (Can Satellite) - en rymdsond som får plats i en 33 centiliters burk. Med sin CanSat kan man sen tävla nationellt och internationellt i ESA:s CanSat tävling. Materialet kan även användas fristånde.

Lärarmaterialet finns att ladda ner på Astronomisk Ungdoms hemsida (ny flik)

Mer information om CanSat-tävlingarna finns på Astronomisk Ungdoms hemsida (ny flik)